Sandplayterapi

Sandplayterapi er uden ord og heler dit indre barn.

Det særlige ved at arbejde terapeutisk med sand, vand og figurer, er at der skabes et symbolmættet billede, som taler tilbage. Billedet sætter dialog igang mellem det bevidste og det ubevidste, mellem det rationelle og det irrationelle, mellem før og nu.

Sandplay er en terapeutisk metode, der hviler på C G Jung´s teori om at mennesket har potentiale til udvikling liggende gemt i sig. Menneskets kreative kraft i psyken er helbredende, søger muligheder, skaber indre sammenhænge og danner mening. Som et fysisk sår der heler sig selv, sådan vil psyken også søge mod heling, når vi tilbyder et terapeutisk rum til fordybelse og symbolisering.

Sandplay er at arbejde med symbolske udtryk for indre konflikter og følelser. Børn og unge med svære før-sprolige traumer eller eksempelvis svigt,tab,tilknytningsforstyrrelser, adoption, skilsmisse, vold, incest og misbrugsproblemer har stor glæde af terapien. Metoden henvender sig til børn, unge og voksne fra 4 års alderen. Er særdeles god at anvende sammen med spædbarnsterapi når børn er over 4 år.

IMG_2884
IMG_2016
IMG_4953
IMG_5598
IMG_5189
IMG_5555
IMG_4444
IMG_0872

Sandplayterapi for børn, unge og voksne.

Børn i Sandplayterapi.

Børn leger sig ofte igennem et terapiforløb og samtalen foregår primært med forældrene ved forældresamtaler. Mange børn og unge magter ikke at tale om sig selv og har ofte besvaret nok spørgsmål. Sandplayrummet bliver børnenes beskyttede rum, på den måde at sand og figurer bliver et frirum hvor de bedste og værste fortællinger kan komme til udtryk, og hvor barnet kan aflaste en ofte overfyldt indre verden. Ved forældresamtalerne formidler jeg mine observationer og min forståelse af barnets proces, som- sammen med forældrenes beretning om barnets trivsel- kan munde ud i hvilke konkrete tiltage der er brug for videre frem. Det er barnet der bestemmer om forældrene må se dets billeder og om de skal inddrages i sandrummet. Forældrene må regne med at være en del af barnets proces.

Unge og voksne i Sandplayterapi.

Unge og voksne foretrækker for det meste at samtale først, hvor Sandplay bliver en større eller mindre del af terapiforløbet. Efter nogle sessioner i Sandplay kan billederne danne grundlag for en opsamling og en mere kognitiv forståelse af processen. Jeg vil hvis det ønskes byde ind med en analyse og evt. fordybende spørgsmål, der vil bringe udviklingen videre. Sandplayterapi hjælper de ubevidste processer frem, kombineret  med en kognitiv og følelsesmæssig forståelse af sig selv.

 FullSizeRender1

Hvordan gør man ?

I rummet er der to kasser i bordhøjde, en med vådt sand og en med tørt sand. På hylderne er der en samling af figurer., store og små der representerer hele verdensorden.

Der kan arbejdes med sandet, formes og bygges. Der kan bruges mange, få eller ingen figurer. Der kan arbejdes i en sandkasse eller i dem begge to.

Der kan tales om det man laver eller være tavs.

Man kan bestemme sig for et tema eller lade figurerne selv bestemme. Man kan forandre og skifte figurer lige til man er helt  tilfreds med sit billede.

Varigheden er ca. 30-45 minutter, men også 5 min. hvis det er sådan det føles rigtigt. Antal sessioner er individuelt og kan varierer fra 3-15 gange. Der kan holdes pauser i sandplayterapi og starte op igen for nye processer.

Billed galleriet ovenfor viser sandbilleder lavet af mindre børn, større børn, unge og voksne.